Naam dierentuin: Bioparco Roma Land: Italië Algemeen cijfer: 7,8 Datum bezoek: 14 oktober 2014
Bij ons op school gaat elke vijfde klas op Romereis, en dit jaar waren wij aan de beurt. We hebben natuurlijk alle 'verplichte' onderdelen gezien: Romeinse fora, Colosseum, Vaticaan etc. Ook allerlei beelden, pleintjes en kleine kerken werden bezocht, maar dit moet natuurlijk geen reisverslag worden, maar een dierentuinverslag. Wel relevant te vertellen is dat er in Rome best wat Wildlife te vinden is. Van drie parkietensoorten tot bonte kraaien, diverse hagedissoorten en we hebben zelfs een slechtvalk gespot.
- grasparkietje op het Forum Romanum.
Ook leuk was het kattenforum, waar de vele zwerfkatten voor de verandering wél gewenst waren. Maar hoe dan ook, een bezoekje aan de zoo leek uitgesloten, tot er aan ons werd gevraagd wat we naast het programma nog wilden zien. Natuurlijk stelde ik de zoo voor en wonder boven wonder is het ook de zoo geworden! Extra leuk was dat ik die dag ook jarig was! Bioparco Roma is zo'n 17 hectare groot en huisvest naast de veelal bekendere grote zoogdieren ook een enorme reptielencollectie. Het ligt in een soort enorm park waar ook de beroemde Villa Borgese ligt. Tevens zijn hier veel wilde dieren te zien. Het park, en dus ook mijn verslag, splits zich in twee delen.
- kattenforum -
We lopen al snel de mooie, oude ingang door, en worden meteen verwelkomd door twee enorme beelden: een rode krokodil en een paars konijn. De vijver waar de krokodil in ligt blijk ook een verblijfje te zijn, en huisvest naast karpers vooral rood- en geelwangschildpadden. Hier al is een bijna exotische sfeer te proeven. De paus is in Rome natuurlijk overal aanwezig een ook hier hangt een foto van hem met een papegaai op zijn hand.
- ingang -
- vijver met krokodil -
Als we een ticket gekocht hebben lopen we de zoo in, maar we blijken het ingangsgebied nog niet uit. Hier is eerst een verblijf van twee grote vogelkooien, een met blauwgele en de ander met roodwangara's. Die laatsten delen hun verblijf met een actief bruinbehaard gordeldier. Heel netjes, en zo zien de infoborden er ook uit. Er is ook een gebouw met een restaurant en souvenirwinkel. Hiernaast lopen we door een poortje de zoo in. Heel veel tijd hadden we niet dus we gingen maar snel naar het eerste verblijf.
- ingangsgebied, links het araverblijf -
- het verblijf (sorry voor de weerkaatsing!) -
Hier kon je drie kanten op: kinderboerderij, een soort museum (in aanbouw) en het giraffenhuis. We kozen voor dat laatste. Het gebouw ziet er goed uit hoewel het terras een beter zicht op de dieren geeft. Er blijkt een redelijke groep giraffen te zijn waar wij zagen er maar twee, waarvan één kordofan-giraf. Er zat ook een maraboe. Hierna het 'museum' in. Eerst een ruim verblijf voor kluten en breedrandschildpadden, er volgden wat opgezette dieren. De rest is nog in aanbouw, er komt een 'wildlife crime-museum' met veel educatie en enkele displays. Eentje over vogelstroperij en een over illegale houtkap zijn al af, en een deel van de educatie ook.
- giraffenperk (de giraf is overigens niet de kordofan) -
- display met kluten en schildpadden -
Via een vrij simpel wistentenperk gingen we naar de kinderboerderij, maar vanwege de tijd liepen we vrij snel doorheen. Simpele perkjes met zand, beton of steen op de grond huisvesten dwerg- en girgentinageiten, koeien en varkens. Drie volières bevatten verschillende kippenrassen, een weggestopte vierde ook wat pauwstaartduiven. De cavia's hebben twee (gescheiden) verblijven: een simpel binnenhokje en een mooi buitenperk. De kinderboerderij sluit af met een (opnieuw zeer simpel) weitje voor enkele ezels.
- wistentperk -
- zeer mooi caviaverblijf! -
- de ezels moeten het met minder doen -
Er volgen enkele terrassen, de meeste met een groot hek omheind, wat fotograferen bemoeilijkt. Over de bezetting valt weinig te klagen: Himalaya thar, moeflon, bezoargeiten en hyenahonden. De grote aantallen dieren vallen op, het verblijf van de hyenahonden is te klein voor zo'n grote groep, de rest zit vrij ruim. De perken zijn gelukkig ook van bovenaf te zien wat het fotografen vergemakkelijkt.
- bezoargeitenperk, het enige perk hier zonder hoge hekken -
- verblijf voor hyenahonden -
Er volgen fantasieloze verblijven voor addaxen en nijllechwe's, daarna een betonverblijf voor Japanse makaken. Opnieuw grote groepen dieren. Er was voor de makaken wel veel verrijking, zelfs een bad, maar het zag er gewoonweg lelijk uit. Beter zag het huis voor dwergapen eruit. Veel educatie, mooie, ruime verblijven, leuke soorten, mooie aankleding: simpelweg top! De bezetting bestond uit pinchéaapjes, keizer-snorrebaardtamarins en dwergzijdeaapjes. Weer buiten waren opnieuw apenverblijven. De mandrils en de roetmangabeys hadden helemaal geen slechte verblijven, het mandrilverblijf had wel wat ruimer gekund. Met veel verrijking en een redelijk natuurlijke inrichting zien deze verblijven er goed uit. En natuurlijk was de mandrilgroep erg groot.
- Japanse makaken in een betonverblijf -
- dwergapenhuis -
- de mangabeys hadden een natuurlijk uitziend verblijf -
Na weer een fantasieloze weide met bantengs komt het grèvy zebraverblijf , met best wat ruimte. Tegenover de zebra's waren verblijven te zien zoals we ze hier nog niet zagen: combiverblijven. De eerste was deels in onderhoud, maar een klein deel was te zien: er zaten nandoes, capibara's, een mara en een tapir. Opmerkelijk was dat er heel veel nandoes en capibara's waren, maar slechts één mara en één tapir. Hierna volgt de Australische weide met emoes, hoenderganzen en bennettwallaby's in een acceptabel verblijf.
- zebraverblijf -
- Australische weide -
Hierna volgen, naast een restaurant, wat volières met vooral diverse roofvogels. De volières zijn acceptabel, ook met vliegruimte werd rekening gehouden en hierbij geld: hoe meer hoe beter. Het eerste verblijf huisvest oor-, ruppells en vale gieren, het tweede koningsgieren en bergcaracara's. Daarna twee volières met elk één molukkenkaketoe. tegenover weer girgentinageiten. Hierna volgen enkele lemurenverblijven. De eerste is met rode vari's gevuld, de tweede met de bijzonder ogende moormaki's. Beide verblijven zijn groen er ruim. Het verblijf voor ringstaartmaki's overtreft deze: een prachtig verblijf dat in menig Nederlands dierenpark niet zou misstaan.
- eerste roofvogelvolière met verschillende gierensoorten -
- de maki's hebben een van de mooiste verblijven van de zoo -
We kwamen bij twee aan elkaar gekoppelde, oud uitziende (vooral beton), zeehondenvijvers met drie grijze zeehonden. Hiernaast is het (gesloten) pinguïntheater (zonder pinguïns) en een speeltuin. Er is ook een tuinvogelhoekje, maar dat lag een beetje overhoop. Het idee om interesse voor tuinvogels op te wekken is goed, maar dit zag er niet uit. Er volgen twee enorme vijverpartijen, de eerste met één zwarte en twee witte zwanen, en vooral heel veel wilde eenden en kolganzen. Met daarnaast één bergeend, één roodshoudertaling en één casarca ziet het er niet uit of er een plan is. De tweede bevat nijl- en brandganzen, europese flamingo's en ik ben vast nog wel een hoop soorten vergeten.
- zeehonden -
- geen discriminatie hier: witte én zwarte zwanen bij elkaar! -
- flamingogroep (van boven gezien)-
Na een kijkje van bovenaf op de flamingogroep is er een berenverblijf te zien: mooi en ruim. We hebben een bruine beer gezien, ook was er een soort kijkgebouwtje met onderwaterzicht en foto's van vroeger. Er blijken trouwens wel heel veel blauwe en bonte pauwen los rond te lopen: het zit er vol mee. Drie net-iets-beter-dan fantasieloze verblijven voor guanaco's, kulans en kamelen volgen, niet heel ruim, maar wel acceptabel. Vanaf hier kunnen we onder de weg door een heuvel op naar het tweede stuk, maar komt in deel twee.
- berenverblijf, de beer ligt in het riviertje -
- guanacoverblijf - dieren? ik weet er alles van! heb je een vraag? PM me!
wow ziet er leuk uit jammer dat veel verblijven te vol zitten en van beton zijn, maar dat is best vaak in het buitenland nog gefeliciteerd trouwens!!!! groetjes van mij!
Deel 2 (vanwege een tekort aan tijd worden het drie delen!)
We lopen onder een viaduct door naar het tweede deel van het park. Eerst vinden we een enorme en vreemd gevormde volière, namelijk een soort voetbalvorm. De bezetting is nogal chaotisch: een hoop Turkse tortels, witte ooievaars, waldrappen en roze pelikanen. Eén zwarte ooievaar, één kleine pelikaan, één zilverreiger, één reuzentrap, twee kroonparelhoenders, twee koereigertje en een purperkoet vullen de mooie, maar dus zeer chaotische collectie aan. Er volgt een heel lelijke volière met twee hoornraven met kapotte 'knobbels'.
- de grote volière -
- lelijke hoornravenvolière -
Toen kwamen we bij één van de zeldzaamste dieren van het park aan, de balkanwolven. Bioparco Roma is de enige Europese zoo met deze bijzonder mooie slanke wolvenondersoort. Het verblijf was gesloten en overal waren de ruiten voorziet van zwarte doeken, maar dat hielt ons zeker niet tegen, door een van de gaten in de doeken konden we wolven heel goed zijn, dus toch nog succes bij de wolven. (maar helaas dus amper foto's!)
Daarna stuitten we op het lelijkste savanneverblijf dat ik ooit gezien heb! Twee fantasieloze weitjes, op de plattegrond als "African Savannah" aangegeven. Er waren grant's zebra's, twee elandantilopen en een struisvogel. Het Aquarium "Alien Fishes" zag er goed uit voor zover we het konden zien, het werd ook in het hele park aangegeven. Maar je moest bijbetalen en omdat we toch al niet zoveel tijd hadden hebben we dit maar overgeslagen.
- 'savanne' -
- vanaf hier ziet het aquarium er goed uit, we zijn er dus niet geweest -
We komen terug bij de volière waar enkele verblijven voor mensapen volgen: Chimpansees en Orang-oetans. Dat van de Orangs zag er klein uit, en met alleen klimtouwen te weinig verrijking voor deze intelligente dieren. Ze zagen er dan ook erg verveeld uit. De chimps hebben nog een mooi buitenverblijf, dat er vrij ruim uitzag.
- verblijf voor orangs -
- chimps: sorry voor de wazige foto! -
Er volgt een verblijf voor de 1,5 meter lange komodonvaraan Richard, die een eigen themagebiedje heeft. Het verblijf ziet er goed uit. Hierna volgt een tweede, veel mooier en ruimer verblijf voor hyenahonden. Ook de stokstaartjes hebben een mooi verblijfje waar ze het goed naar hun zin leken te hebben. De altijd actieve en leuke stokstaarten kunnen ook in het binnenverblijf bekeken worden.
- Richard in zijn verblijf -
- mooi verblijf voor stokstaarten -
Wat daarna komt mag met recht het mooiste stukje Bioparco genoemd worden: het Reptilarium. De ingang zag er uit als het aquarium dus we waren bang bij te moeten betalen, maar gelukkig onterecht. Er volgt een doorloopvolière met rode en zwarte ibissen, een roze lepelaar en tenminste één geelwangschildpadje. Er is ook een heel groot - en mooi! -terrarium voor Aldabra-reuzenschildpadden en sterschildpadden, gescheiden door wat palen. Via een nepgrot (niet van beton, maar pur!) kwamen we in het echte reptielenhuis aan.
- ibiskolonie -
- schildpadden -
We komen in een donkere, dichtbegroeide hal waar fotografen moeilijk is, erg jammer, want er is veel te zien. Via een helling ga je naar boven naar het echte reptielenhuis, hier zijn enkele grote soorten te zien, waaronder de grootste: nijlkrokodil. Een beetje meer ruimte was niet onterecht geweest bij deze dieren. De andere soorten, breedrand- en Ambonese doosschildpadden, en breedvoorhoofdkaaimannen hadden wel genoeg ruimte.
- nijlkrokodil -
Het klassieke reptielenhuis met vele tientallen mooi ingerichte terraria volgt. Bijna alle dieren hadden genoeg ruimte, uitzondering vormt de steppevaraan samen met en één van de spectaculairste soorten, de schneiders gladvoorhoofdkaaiman. Verder zat de hele collectie goed, en wát voor één collectie! Ik weet waarschijnlijk heel veel niet meer, maar er waren o.a. Gilamonsters, Mexicaanse korsthagedissen, koningspythons, twee soorten anaconda's, Soedanese doornstaartagamen, een neushoornleguaan, Egyptische landschildpadden, berberskinken en een blauwtongskink. Een werkelijk enorme Madagaskar grondboa, een zeer fotogenieke zijlhagedis en een bijzondere Chinese driekielschildpad vult de collectie aan. Helaas maakt het hal het fotograferen moeilijk.
- de hal -
- de kaaiman -
dieren? ik weet er alles van! heb je een vraag? PM me!
We zijn nog in het reptielenhuis, waar naast de hele rij terraria twee mooie 'kasten' staan. De eerste is gevuld met een aantal soorten ongewervelden, veelal standaard maar leuke soorten. Agaatslak, Afrikaanse miljoenpoot, sissende kakkerlak, keizersschorpioen en wandelende takken. De andere huis amfibieën, o.a. axolotl, diverse pijlgifkikkers en de leuke aardbeikikkers. Alle terraria zagen er voor de bewoners goed uit, maar die voor enkele ongewervelden oogden heel kaal, en de axolotls hadden wel wat meer ruimte mogen hebben.
- insectenkast -
- agaatslakken terrarium -
- amfibieënkast, met vooraan aardbeikikkers -
We gaan weer onder het viaduct door, waar we weer bij de kamelen uitkomen. Hierna volgt een groen verblijf voor een helmkasuaris, zoals het eruitziet is het samengevoegd uit twee verblijven. Er volgen links aan de weg twee, aan elkaar te koppelen, verblijven voor dwergnijlpaarden en nijlganzen. Aan de rechterkant een wat niet echt klein maar erg saai verblijf voor twee vrouwelijke Aziatische olifanten.
- dwergnijlpaarden -
- olifanten -
We slaan af bij de olifanten en vinden een mooi, ruim verblijf voor een mannelijke Aziatische leeuw. (en ja hoor, legoman12324, hij lag op zijn luie gat niks te doen!) Wat verder vinden we te klein verblijf voor een heel imposant dier: het nijlpaard, en geen dwerg! De eerste keer dat ik bewust een 'groot' nijlpaard zie. Helaas dat ze dan in een klein verblijf zitten.
- leeuwenverblijf: zoals we gewend zijn, de leeuw voert geen moer uit -
- het zeer imposante nijlpaard -
Wel lopen weer richting de zeehonden, maar aan deze kant van een stukje bos zijn andere verblijven te zien. Eerst de tijgervalleien, in een oude hagenbeck-stijl. Leuk om te zien maar de tijgers zitten gewoon veel te klein. Er volgen na een bocht twee aan elkaar gekoppelde kattenverblijven met een tweetal Kaukasische panters, erg mooie soort. Twee veel kleinere aan elkaar gekoppelde kooien worden door lynxen bewoont, die net als de panters ook erg krap zitten.
- tijgerverblijven -
- panterkooi -
Als we aan de andere kant langs de giraffen komen is onze tijd bijna op en gaan we naar het laatste verblijf. Hier zitten rode neusberen maar anders dan ik gewend ben waren deze totaal niet actief. We hadden dus nog een klein beetje tijd over dus zijn we nog even naar de giraffen wezen kijken, en natuurlijk naar het nu hyperactieve gordeldiertje! Hierna hebben we de zoo verlaten.
- neusberenverblijf
Bioparco Roma was een erg leuke zoo om geweest te zijn, met helaas ook wat minpunten, zoals oude verblijven, bijbetalen voor het aquarium, weinig orde in de vogelverblijven etc. Maar er waren ook veel goede punten, zoals het reptielenhuis, die veel goedmaken. Een oude zoo die stiekem wat fout is, hopelijk kunnen ze nog een hoop vernieuwen de komende jaren. In een geweldige stad als Rome zou er toch genoeg draagvlak moeten zijn! dieren? ik weet er alles van! heb je een vraag? PM me!
Bericht veranderd door: carnotaurus - Vrijdag, 07 Nov 2014, 18:30
ZTSF Gegevens Groep: Actief lid Berichten: 281 Prijzenkast:
0
Curator
Heel mooi verslag! Het park op zich lijkt me ook nog best mooi, maar toch jammer van die paar kale, betonachtige hokken. Verder lijkt het me een heel mooi park! Always look on the bright side of life!
ZTSF Gegevens Groep: Actief lid Berichten: 262 Prijzenkast:
1 ZTAOCredits:0Reputatie:2
Curator
weer een heel mooi verslag! ze hadden vroeger een nijlpaard in Artis maar die is helaas overleden. het terrarium gedeelte zag er echt heel mooi uit! jammer dat veel grote dieren, die veel ruimte nodig hebben, juist weer weinig ruimte hebben. verder mooie dierentuin en nogmaals, erg mooi verslag!
kijk in Dierenpark arts trade voor veel nieuwe dieren! :D